Bezoekersstop woonzorgcentra Waals Gewest: alle Belgische Orpea-residenties passen instructie toe

Na de instructie van de overheid in Wallonië voor een bezoekersstop voor woonzorgcentra, beslist het Risk Management Team van zorggroep Orpea om dit toe te passen in al haar 60 Belgische woonzorgcentra, dus ook in Brussel en Vlaanderen. “We zetten meteen een plan ‘KeepConnected’ in gang, met acties om het contact tussen de families zoveel mogelijk te vrijwaren,” kondigt Geert Uytterschaut, CEO van Orpea Belgium aan. 

We begrijpen dat dit een enorme impact heeft voor de bewoner en de familie. Maar we kunnen geen onderscheid maken tussen onze residenties in de verschillende gewesten, bijvoorbeeld in Waterloo wel, en in Brussel of Leuven niet? Alle bewoners zijn voor ons even belangrijk en potentieel even kwetsbaar. We trekken de lijn consequent door,” aldus nog de CEO.

Deze maatregel geldt al minstens tot eind maart en heeft een heel grote impact op de bewoners en de werking van de woonzorgcentra. “Er zijn veel familieleden die regelmatig boodschappen langsbrengen, of bijvoorbeeld de was doen voor de bewoners. Onze teams op het terrein zoeken naarstig naar een snelle oplossing voor al dit soort praktische problemen. Maar essentiëler is natuurlijk de nood aan contact tussen families.”
 

Let's keep connected

Daarom zet Orpea Belgium het actieplan ‘KeepConnected’ in gang. Dit bestaat uit een combinatie van onder meer: 

•    Een aantal snelle technische ingrepen en aankopen om families de mogelijkheid te geven via telefoon of internet zoveel mogelijk te kunnen communiceren met de bewoners van het woonzorgcentrum. Zo worden de beschikbare vaste pc’s zo snel mogelijk uitgerust met een camera en een microfoon voor skype of andere webbased videoconferencing applicaties. Waar nodig worden bijvoorbeeld extra tablets aangekocht om dit ook op de kamer van de bewoner te kunnen doen, met de hulp van het animatieteam. 

•    De instructies aan de teams animatie en ergotherapie om hun activiteiten maximaal te focussen op het (virtuele) contact met de familie, bijvoorbeeld door het opnemen en uitwisselen van videoboodschappen, schrijven en lezen van e-mails of brieven ... 

•    Een oproep aan familieleden, vrienden, kennissen .. om leuke brieven te schrijven, tekeningen te maken, videoboodschappen op te nemen voor de bewoners ...  

Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, en we doet dit zeker niet met plezier. Maar de gezondheid van de bewoners gaat voor. We hopen op het begrip en de medewerking van de families. Belangrijk is toch te benadrukken dat het leven gewoon doorgaat. Er verandert niets aan de zorg- en dienstverlening voor de bewoners, natuurlijk met de nodige preventieve maatregelen,” aldus nog Geert Uytterschaut.

Voor de bewoners van assistentiewoningen geldt: 

•    Indien de assistentiewoningen gekoppeld zijn aan een woonzorgcentrum, mogen de bewoners van de assistentiewoningen zich niet begeven bij de residenten van het woonzorgcentrum.
•    Indien de assistentiewoningen niet gekoppeld zijn, sensibiliseren we de medewerkers en de bewoners om zelf alle voorzorgsmaatregelen te respecteren.