Pitthem hulp

Niels kent Pittem als een gezellige gemeente waar iedereen elkaar kent en waar samenhorigheid centraal staat. “Naast Zotte Maandag en tal van andere activiteiten, maakt dat het wonen in Pittem heel erg aangenaam”, glundert Niels. “Eén van de doelstellingen van onze directeur, Inge Van Den Bussche, is dan ook een nauwe band op te bouwen met de buurt en de organisaties die hier actief zijn. Zo geven we onze bewoners de mogelijkheid om deel uit te maken van wat leeft in de buurt. We gaan binnenkort ook op zoek naar vrijwilligers uit de buurt.”

Pitthem tafel

De uitdagingen van vandaag

“De opstart van een nieuw woonzorgcentrum brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee maar ook veel positieve uitdagingen”, vindt Niels. “De grootste uitdaging is om samen met het zorgteam een visie te ontwikkelen waarin we een kwaliteitsvolle zorg kunnen aanbieden en dat aangepast aan de steeds veranderende noden van de samenleving. We willen natuurlijk ook onze 47 kamers in Residentie Pitthem zo snel mogelijk volledig bezet krijgen. Ons team is enorm enthousiast om eraan te beginnen!”

En de toekomst

In een jaar tijd kan er veel veranderen. In tijden van COVID-19 is niets meer vanzelfsprekend. Toch benadrukt Niels dat hij er samen met zijn team voor wil zorgen dat iedere maatregel nauwkeurig wordt opgevolgd om finaal de veiligheid van de bewoners te kunnen garanderen. “Dit is mijn missie, benadrukt Niels. “Ik wil niet alleen de bezettingsgraad van het woonzorgcentrum omhoog krijgen, maar ook iedereen doorheen deze moeilijke periode leiden. We willen daarbij ook de nodige maatregelen treffen om het contact tussen de bewoners en hun familie zoveel mogelijk te kunnen laten doorgaan. Om het samen te vatten in de woorden van Inge ‘We willen gekend zijn als een Residentie waar het goed is om zijn’”.

"Gaan werken in Pitthem is voor mij een beetje thuiskomen.”
Niels Debie, Werknemer Woonzorgcentrum Pitthem

3 vragen aan Niels

Wat vind je belangrijk in je job?

Als zorgcoach/hoofdverpleegkundige vind ik het belangrijk om mijn team van bij het begin te kunnen sturen en hen een goede aanzet te geven om hun werk op een professionele en kwaliteitsvolle manier te kunnen aanvatten. In deze visie staat de bewoner steeds op de eerste plaats en proberen wij hem/haar altijd te betrekken. Het is ook belangrijk om de familie mee te nemen in dat verhaal en keer op keer op een gepaste manier te communiceren.

Wat inspireert je in je van dag tot dag?

Een kwaliteitsvolle zorg kan alleen maar gewaarborgd worden als je een team hebt dat in goede en ook in slechte tijden goed kan samenwerken. Dit geeft mij de moed om elke dag mijn team te coachen, op ieder moment dat ze het nodig hebben. Ook de appreciatie van de bewoners geeft mij veel energie en geeft mij de inspiratie om er elke dag voor te gaan. Als er dan ook positieve feedback is van de familie, maakt dat het plaatje natuurlijk af!

Hoe ben je tot nu toe gegroeid in je positie, kan je een voorbeeld geven?

In de huidige maatschappij wordt nogal veel gefocust op het administratieve gedeelte van een job in de zorg, waardoor er soms minder tijd kan vrijgemaakt worden voor de bewoner. Ik ben van deze opvatting afgestapt en ik probeer nu in overleg te gaan met de bewoner en te bevragen wat hij of zij wil die dag en niet meer vanzelfsprekend de dagdagelijkse zorg aan te vatten zonder de bewoner erin te betrekken. Uit ondervinding kan ik vaststellen dat ik zo mijn tijd beter kan indelen, zowel de zorg als het administratieve luik en dat het welzijn van de bewoner erop verbetert!

Ontdek alles over het woonzorgcentrum of de assistentiewoningen van Pitthem.