Francis Balumuene Kabasele

Francis Balumuene Kabasele werkt sinds januari 2022 in het woonzorgcentrum Terrasses des Hauts Prés als Team Leader Care.

"Eén van mijn grootste drijfveren is om de opvang van de bewoners verder te verbeteren. Daarvoor stel ik dagelijks mijn kennis en vaardigheden met veel passie ter beschikking."

Na zijn studies aan de HELha en aan de Université Catholique in Brussel werkte Francis in het Erasmus ziekenhuis en de GGC. Bij Terrasses des Hauts Prés kan hij opnieuw doen wat hij graag doet: dagelijks concrete meerwaarde leveren op het terrein.

Wat is jouw rol in het woonzorgcentrum?

De Team Leader Care kijkt toe op de kwaliteit van de geleverde zorgen. Hij heeft ook een organiserende rol: de zorgen moeten op een manier georganiseerd worden dat de bewoners optimaal kunnen genieten van hun verblijf.

De Team Leader Care heeft daarnaast een voorbeeldfunctie: hij motiveert zijn team om steeds kwalitatievere zorgen te verlenen en de verschillende aandoeningen en ziektes nog beter te behandelen. In dat kader wil ik benadrukken dat we hier in Terrasses een fantastisch en competent team van medewerkers hebben.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Wanneer ik ‘s ochtends aankom, krijg ik tijdens de overhandiging een briefing van wat er ’s nachts gebeurd is. Ik behandel de meest dringende zaken en ik organiseer de dag in functie van het aanwezige personeel. Ik bekijk ook de agenda van onze bewoners om kennis te nemen van hun afspraken, hun medische consultaties, enz.

Daarna kan u mij terugvinden op de verdiepingen. Ik ga in enkele kamers langs voor een dagelijkse audit van de zorgen. Het is mijn verantwoordelijkheid om controle te behouden en raad te geven wanneer dat nodig is.

Vervolgens vindt er een briefing plaats met de verschillende verantwoordelijken: Team Leader Hospitality, directrice… We praten over de belangrijkste gebeurtenissen of over de aandachtspunten.

Tijdens een vrij moment ben ik bezig om een nieuwe organisatie op poten te zetten. Het doel? Een vaste contactpersoon per verdieping. Ik neem deze rol heel ernstig: één van mijn grootste drijfveren is om de opvang van de bewoners verder te verbeteren. Daarvoor stel ik dagelijks mijn kennis en vaardigheden met veel passie ter beschikking.

Wat is jouw favoriete moment?

Eén van mijn favoriete momenten is wanneer familieleden van de bewoners aanwezig zijn om te dineren. Er zijn altijd twee of drie families die mij komen bedanken. Dat zijn kleine gebaren die veel betekenen en die mij motiveren om een nog betere dienstverlening te bieden.

Ook de momenten waarop ik langs de verschillende verdiepingen passeer zijn bijzonder. Ik houd van het directe contact met de bewoners en het verzorgend personeel. Op die manier kan ik de activiteiten observeren maar ook in dialoog gaan met de bewoners. Die dialoog is trouwens erg belangrijk. Heel vaak kom ik zo te weten hoe de ochtend is verlopen.

Laten we het tot slot over je parcours hebben

Na mijn studies ben ik in de thuiszorg gaan werken, vervolgens in het Erasmus ziekenhuis en uiteindelijk op de kantoren van de GGC beland. Dat was in volle Covid-periode: één van mijn taken was om de richtlijnen van de federale overheid ter bestrijding van het coronavirus verder te verspreiden naar de verschillende instellingen.

Dat was bijzonder nuttig werk maar toch had ik zin om iets anders te doen. Bovendien waren de isolatie en het bijhorende thuiswerk niets voor mij. Ik wou graag opnieuw actief zijn op het terrein en in direct contact staan met mensen.

Ik zocht een nieuwe uitdaging. En tijdens mijn gesprekken met Isabelle, de directrice van de residentie, in het kader van mijn job bij de GGC, heb ik met haar een vertrouwensband opgebouwd. Toen ze mij vertelde dat ze een Team Leader Care zocht, dacht ik: “Waarom niet?”.