emeis doet op een proactieve en gestructureerde manier aan valpreventie bij ouderen. Het doel? Hen opnieuw laten bewegen op een veilige manier.

In alle emeis woonzorgcentra gaat er veel aandacht naar valpreventie. Vallen bij ouderen is één van de meest voorkomende ongevallen binnen deze doelgroep. Heel vaak leidt een valpartij thuis zelfs tot een versnelde opname in een woonzorgcentrum.

Naast de fysieke pijn of zelfs breuken, krijgt de oudere persoon vaak ook last van het post-fall syndrome : angst om opnieuw te vallen, angst om zich opnieuw pijn te doen en het verlies aan zelfvertrouwen.

Valpreventie bij ouderen

Vallen bij ouderen preventief aanpakken

Binnen de muren van het woonzorgcentrum kunnen de bewoners zich in alle rust verplaatsen. In alle woonzorgcentra gelden trouwens strikte regels op het vlak van ergonomie en inrichting. De bedoeling is dat de ouderen vrij, veilig en op hun eigen ritme kunnen rondlopen.

De werkgroepen ‘valpreventie’ spelen een belangrijke rol in de woonzorgcentra. Deze groepen organiseren bijvoorbeeld sessies om bewoners opnieuw te leren bewegen in een rustige omgeving.

Valpreventie vraagt om een alomvattende aanpak met begeleiding op verschillende vlakken. Daarom hechten wij bijvoorbeeld ook bijzonder veel belang aan voeding: bewoners die verzwakt zijn omdat ze te weinig of slecht eten zullen meer risico lopen om te vallen.

Ontdek zeker eens hoe emeis de maaltijden aanpakt: gezonde en gevarieerde gerechten met seizoensproducten die ter plaatse bereid worden door de chefs... zodat de bewoners iedere dag kunnen eten zoals op restaurant!

Valpreventie : dagelijkse situaties nabootsen

Eenvoudige dagelijkse handelingen zoals opstaan of de tafel afruimen kunnen stress veroorzaken. Daarom gaan kinesitherapeuten situaties uit het dagelijkse leven nabootsen om de effecten van het post-fall syndrome te verlichten.

Valpreventie heeft als doel om de bewoners in beweging te houden maar ook om hun reflexen te stimuleren en hen te leren om opnieuw de juiste handelingen uit te voeren. Dankzij deze methode daalt het aantal situaties van vallen bij ouderen aanzienlijk, zelfs wanneer het evenwicht nog een beetje fragiel is.

Tijdelijke verblijven met het oog op een herintegratie

Onze sessies rond valpreventie zijn niet enkel gericht op de bewoners van het woonzorgcentrum. Er komen soms ook ouderen van buitenaf die tijdelijk bij ons verblijven om begeleid te worden in hun herstelproces.

Ons doel? De oudere helpen om de valpartij mentaal en fysiek te verwerken. De medewerkers van het woonzorgcentrum Château d’Or in Ukkel kunnen daar trouwens over meespreken. Dit woonzorgcentrum begeleidde in 2020 maar liefst 35 mensen om na een valpartij veilig terug naar huis te kunnen gaan.

De effecten van het post-fall syndrome verlichten

De kinesitherapeuten proberen de effecten van het post-fall syndrome, met andere woorden de angst om opnieuw te vallen, te verlichten. Tijdens een sessie ‘valpreventie’ leggen de ouderen een parcours af dat speciaal voor hen werd uitgekiend:

  1. Het eerste parcours is eenvoudig: de bewoners leggen op hun gemak een bepaald traject af.
     
  2. Tijdens de tweede ronde wordt er een hindernis uit het dagelijks leven toegevoegd. De bewoners moeten het parcours opnieuw afleggen maar dan met een glas water in de hand.
     
  3. De derde ronde vereist nog meer concentratie en motoriek. De bewoners leggen het traject af maar dan met een glas water op een bord.

Tijdens iedere fase van het parcours wordt er een specifieke vaardigheid onder de loep genomen: het evenwicht bewaren tijdens het bewegen, een juiste houding aannemen om niet te vallen, een obstakel vermijden of gewoon recht voor zich uit kijken tijdens het wandelen.

Aan valpreventie doen in een leuke sfeer

Dankzij de oefeningen krijgen de deelnemers opnieuw moed en zelfvertrouwen en verminderen de effecten van het post-fall syndrome. Bovendien zijn het aangename en gezellige momenten. Zelfs de meest verlegen bewoners bloeien helemaal open omdat ze positief aangemoedigd worden in een gezond competitieve sfeer.

Bewegen in een aangename omgeving: dat levert dubbel zoveel voordeel op!

Blik op het project Kaspard

Ons woonzorgcentrum Bonaparte in Waterloo heeft een pilootproject op poten gezet rond valpreventie via de tool Kaspard. Kaspard is een software die waarschuwingen stuurt wanneer een bewoner uit bed stapt, niet meer naar het bed terugkeert of valt. De programmatie van het systeem wordt aangepast aan het profiel van iedere bewoner waarbij alle individuele eigenschappen een rol spelen. Het verzorgend personeel kan ook real time waarschuwingssignalen ontvangen.

Kaspard detecteert de bewegingen van ouderen dankzij een speciaal daarvoor ontworpen algoritme. De sensor is discreet en neemt geen beelden op waardoor de privacy steeds wordt gerespecteerd.

3 maal minder gevallen van vallen bij ouderen

Het systeem genereert rapporten en deelt belangrijke en bruikbare informatie met het verzorgende personeel. Zo kan de bewoner beter opgevolgd worden zonder evenwel gestoord te worden.

Een studie van het universitair ziekenhuis van Luik (CHU) toont aan dat vallen bij ouderen drie maal minder voorkomt dankzij dit systeem.

U begrijpt nu dat valpreventie voor de emeis woonzorgcentra een cruciale rol speelt. Ontdek ook de animatie die we voorzien in ons overzicht “Veelzijdige animatie”.