Informatie inwinnen over de ziekte

Ook dit jaar was het Wereld Alzheimer Dag. Op 21 september vernamen patiënten en hun familieleden meer over de recentste ontwikkelingen op het vlak van behandeling, wisselden ze gedachten uit over de plaats van de ziekte in onze samenleving konden ze andere alzheimerpatiënten ontmoeten. Talrijke patiëntenverenigingen, zoals Orpea, organiseerden activiteiten.

Dat zijn onder meer de pop-up Alzheimercafés, een initiatief van de Alzheimer Liga. In die gezellige, niet-gemedicaliseerde ontmoetingsplaatsen, die zich zowat overal in België bevinden, kunnen patiënten elkaar treffen.

Toneel in Sint-Vincentius

Op 21 september kwam Evi Goris, klinisch psychologe aan de KU Leuven, naar woonzorgcentrum Sint-Vincentius om er voor 150 mensen een lezing te geven over het 'Perspectief van ouderen, familie en hulpverlener'. Op zaterdagavond 30 september woonden 120 mensen het toneelstuk 'Als Heimer komt' bij. Door de emotionele en met veel liefde gebrachte dialogen, en de muziek en humor in het stuk kregen ze een betere kijk op de ziekte van Alzheimer.

Relaxatie in Jardins D'Ariane

In Residentie Jardins d’Ariane probeerden gedesoriënteerde residenten reiki uit, een relaxatietechniek via dansbewegingen. Een externe partner die gediplomeerd is in wellness begeleidde de relaxatiesessie. Zo’n vijftien nieuwsgierigen gingen helemaal op in de Japanse therapie. Samen brachten ze de universele energie in contact met hun levenskracht, om op die manier een dynamisch proces op gang te brengen.

Ervaringen delen in WZC Lucie Lambert

Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag organiseerde Residentie Lucie Lambert op 19 september een infoavond met als thema 'Hoe omgaan met dementie?'.
Zowel residenten en hun familieleden als bezoekers waren welkom. Een dertigtal mensen kwamen luisteren naar de lezing. Het was een boeiende avond, waarbij persoonlijke ervaringen en adviezen uitgewisseld werden.