Vanaf eind oktober hebben de bewoners, families en medewerkers de verstrengde maatregelen met het nodige professionalisme opgevolgd. Die gezamenlijke inspanning heeft op veel plaatsen geloond. We willen iedereen echt bedanken voor de enorme inzet. 

Orpea wil natuurlijk graag voortgaan op dit elan om langzaam maar zeker het virus opnieuw helemaal buiten te krijgen. De bedoeling is om in zo optimaal mogelijke omstandigheden aan de welgekomen vaccinaties te kunnen beginnen. 

•    50 van onze 66 woonzorgcentra in België zijn ‘type 1’* (volledig corona-vrij). Natuurlijk blijven we hier zeer voorzichtig, zeker met de aankomende feestdagen. Onze teams willen absoluut een fijne kerstsfeer te creëren , en de families te ondersteunen om op een zo veilig mogelijke wijze contact te hebben.

•    13 residenties zijn ‘type 2’. Daar zijn één of enkele positieve gevallen van corona die in een cohorte worden verzorgd. Vaak zijn dit bewoners die vanuit het ziekenhuis worden opgenomen in een aparte cohorte in de residentie. Voor de bewoners buiten deze cohorte verloopt het leven zo normaal mogelijk (zoals in type 1). 

•    Vandaag zijn nog 3 residenties ‘type 3’. Omdat het virus er verspreid is over de verschillende afdelingen of omdat het een kleine residentie is waar cohortering niet mogelijk is, gelden hier verhoogde veiligheidsmaatregelen. Goede zorg en dienstverlening is overal gegarandeerd. Waar nodig krijgen onze teams de ondersteuning van interims-verpleegkundigen, collega’s uit andere residenties of de extra ondersteuning via de provincie of regionale overheid. In veel residenties helpen vrijwilligers bij de mentale ondersteuning van de bewoners. We zijn erg dankbaar voor hun inzet!

In totaal zijn vandaag 3% van onze bewoners positief. Gelukkig zijn de symptomen in de meeste gevallen vrij mild of soms zelfs afwezig. Veel bewoners zullen binnenkort opnieuw uit de cohorte kunnen na hun negatieve test.