nieuws fingerfood 2

Van zelfvertrouwen tot gewichtstoename

Op hun 90ste wordt 30 procent van de mensen getroffen door de ziekte van Alzheimer. Die vorm van dementie heeft soms ondervoeding tot gevolg, omdat patiënten geleidelijk aan vergeten te eten en uit hun evenwicht geraken bij het zien van bestek. Dankzij de ‘vingerhapjes’ vinden die mensen hun zelfstandigheid terug, omdat ze erin slagen om zonder hulp toch te eten. 

Het doel van die aanpak is veelzijdig: hen weer plezier in eten geven, de dagelijkse handelingen herbevestigen, hen weer zelfvertrouwen geven, mislukkingen vermijden, residenten de mogelijkheid bieden om iets te eten terwijl ze rondlopen, de strijd met ondervoeding aangaan, gewichtstoename bevorderen en het gewicht in evenwicht houden. 
 

nieuws fingerfood 3

Naar meer autonomie. 

De methode wordt in diverse Orpea-residenties toegepast. Zo worden enkele keren per week het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert vervangen door kleine hapjes. De residenten kiezen zelf welke hapjes ze willen eten, waardoor hun autonomie is verzekerd. Het eten wordt opnieuw een gezellig moment van samenzijn. 

nieuws fingerfood 4

Kleurrijke gerechten.

Het concept is eenvoudig: we serveren eten dat mensen goed herkennen en zonder bestek kunnen consumeren. Een warme maaltijd bestaat dan uit beetgare stukjes groenten, vlees en bijgerechten zoals spruitjes, gehaktballetjes en aardappelen in stukjes. Het ontbijt uit een in stukjes gesneden boterham. En voor tussendoor stukjes fruit of koek. En omdat het gezichtsvermogen bij dementie vaak afneemt, maken we het extra kleurrijk.
 

Oproepen van herinneringen.

Een bijkomend pluspunt is dat de chef-kok er dankzij zijn creaties in slaagt om herinneringen op te roepen. Hij haalt zijn inspiriatie uit traditionele recepten, zelfs al is de smaak van de ingrediënten wat veranderd. Zo worden met eieren, bloem, boter, melk, room en amandelpoeder verschillende zoete smaken gemaakt, die jeugdherinneringen naar boven brengen. Denk maar aan madeleinekoekjes, amandelkoekjes met notenboter en honing of roomsoezen. Om duimen en vingers van af te likken...