nieuws alternatief dieren 1

Niet-medicamenteuze therapieën.

Zintuiglijke stimulatie, beeldende therapie, workshops rond herinneringen ... al die methodes tonen aan dat patiënten met Alzheimer of andere cognitieve aandoeningen ook met minder (of zonder) medicijnen behandeld kunnen worden. Uiteraard vormen ze slechts een onderdeel van het volledige zorgplan. 
Het team werkt nauw samen met de familie en overlegt over een begeleiding. Het leven staat niet stil: activiteiten stimuleren het geheugen en houden de bewoners in beweging. Ook gezellig samen eten hoort daarbij.

nieuws alternatief herinnering

Reminiscentie-ateliers.

Herinneringen ophalen aan vroeger en erover praten, heeft een positieve impact op personen met dementie. Hiervoor ontwikkelde Orpea reminiscentie-ateliers, gezellige plekken met voorwerpen, geuren of geluiden die de personen met dementie terug naar hun jeugd, geboortedorp of school voeren. Allemaal activiteiten waardoor ze de gebeurtenissen in hun leven weer een plaats in de tijd kunnen geven.

nieuws alternatief muziek

Muziektherapie in groep. 

Muziektherapie slaagt erin om het lichaam in beweging te brengen en de motorische functies te verbeteren. Sommige residenten maken tijdens de sessie zelfs bewegingen waarvan ze dachten dat ze ze niet meer konden maken. Tijdens de therapie worden ook muziekinstrumenten bespeeld, waardoor de patiënten op een niet-verbale manier kunnen communiceren. Dankzij de muziek worden ze weer in contact gebracht met zichzelf. 

nieuws alternatief dieren 4

Therapie met dieren.

Ook dieren worden geregeld als therapievorm ingeschakeld. De voordelen van de contacten met kleine dieren, zoals konijnen, honden of katten, zijn indrukwekkend. Gedurende een uur staan de residenten ermee in contact, onder het toeziend oog van animatoren. Ze brengen herinneringen naar boven, bieden de residenten een rustmoment, doorbreken de eenzaamheid en stimuleren de sociale banden.