Informatie voor Orpea-medewerkers

Geert Uytterschaut

Beste medewerker

We beleven samen een uitzonderlijke tijd. Elkaar ondersteunen, blijven communiceren en hoopvol kunnen uitkijken naar het einde van de gezondheidscrisis, dat houdt ons recht!

Deze dagelijkse blog zullen we in de komende weken afbouwen, maar je kunt je hieronder nog steeds inschrijven voor een regelmatige update in je mailbox. Zeker doen. Zo blijf je ook in de toekomst helemaal 'connected'. 

Hartelijke groeten,

Geert

Tip: volg ook www.facebook.com/orpeabelgie en blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in onze residenties.

Regelmatig een update in je mailbox ontvangen? 

Vul het formulier hieronder in:

Werk je in een Orpea-residentie:
Deze gegevens worden enkel gebruikt om je te informeren over de huidige situatie.
Let's Keep Connected
rainbow

06-06-2020 | Terugblik op de week

We hebben weer een goed gevulde week achter de rug. Het virus stabiliseert al eventjes. Vandaag tellen we 9 vermoedelijke gevallen, 34 mensen zijn positief en worden in een van onze woonzorgcentra verzorgd en 5 mensen verblijven in het ziekenhuis.

Op het vlak van overheidsinstructies waren er niet zo veel veranderingen. Maar buiten het woonzorgcentrum herneemt het gewone leven, nu in een relatief snel tempo: scholen open, volgende week de horeca, er is een zicht op internationale reizen ...

Ook onze bewoners en hun familie kijken reikhalzend uit naar echt contact. Gisterenavond heeft de Vlaamse overheid een grote versoepeling aangekondigd van de bezoekregeling, vanaf 10 juni. Daar moeten we volgende week mee aan de slag. De finale beslissing blijft nog steeds bij het woonzorgcentrum te liggen. Maar de verwachtingen van de families zijn natuurlijk groot. Die druk hebben jullie zeker ook gevoeld de afgelopen dagen en weken.

Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers hoezeer deze crisis er eentje van de woonzorgcentra was. Bijna 2/3 overledenen in België woonden in een woonzorgcentra. We blijven op een slappe koord balanceren, met een moeilijk evenwicht tussen een correcte en veilige benadering, maar tegelijk menselijk en begripvol. 

Ondertussen stromen de antwoorden van de families op onze tevredenheidsenquête binnen. Al meer dan 1.200 mensen hebben geantwoord, dat is bijna 25%. Op de resultaten kunnen we niet voorop lopen, maar ze zijn heel bemoedigend. Ze tonen vooral aan dat we moeten luisteren naar elke kritiek, maar dat we ons er niet door uit het lood mogen laten slaan. Er is een heel grote zwijgende groep families, die dankbaar is en gerustgesteld door onze, door jullie aanpak. Maar daarover natuurlijk later meer. 

Onze engagementen

29/05/2020 | Engagementen Orpea in Corona-tijden

In de context van de Corona-epidemie is de hele Orpea-familie volledig gemobiliseerd om zorg te dragen voor de residenten die we huisvesten, en om hen te beschermen. Om deze engagementen te tonen aan onze bewoners, de families en onze partners, stelde Orpea een engagementsverklaring op. Deel dit gerust via jullie netwerk. 

Mondmaskers medewerkers

28-05-2020 | Mondmaskers medewerkers voor privégebruik

Together we care! Orpea hecht als werkgever veel belang aan jouw welzijn. Daarom krijgt elke medewerker twee stoffen herbruikbare mondmaskers voor privégebruik, voor wanneer je bijvoorbeeld het openbaar vervoer neemt, of wanneer je een masker wenst te dragen op plekken waar social distancing moeilijk is. 

Op je werkplek blijf je gebruik maken van het professionele beschermingsmateriaal, waaronder verschillende types maskers aangepast aan de situatie.

Statistics

26-05-2020 | Alle residenties cat 1 & 2

Het doet plezier jullie te kunnen vertellen dat al onze residenties vandaag in categorie 1 (40 locaties) of 2 bevinden (25 locaties). Dat betekent dat er overal activiteiten mogelijk, het restaurant geopend is voor de bewoners en bezoek toegelaten! In categorie 1 is niemand positief en zijn ook geen cohortes meer van toepassing. 

Bij de medewerkers tellen we vandaag 10 personen met een vermoeden van Covid-19 en 51 personen (1,2% van het totaal aantal medewerkers). die nog positief zijn. We wensen hen heel veel beterschap! 

hitteplan

25-05-2020 | Klaar voor hitteplan?

Mooi weer is vooral fijn nieuws. Maar het vraagt ook om extra waakzaamheid. Bij Orpea hebben we een uitgewerkt hitteplan. Bekijk zeker vooraf hoe jullie er in deze bijzondere omstandigheden mee aan de slag kunnen gaan. Meer dan ooit is het belangrijk om de gezondheid van onze bewoners nauw in de gaten te houden. En draag natuurlijk ook voldoende zorg voor jezelf! En geniet van het zonnetje!

tevredenheid

22-05-2020 | Mini-enquête tevredenheid families

De afgelopen weken en maanden waren voor iedereen - zacht uitgedrukt - een uitdaging. Ook onze relatie en communicatie met de families werd plots veel intensiever. In sneltempo zochten we oplossingen om families 'geconnecteerd' te houden en om iedereen op de juiste manier te informeren over de genomen maatregelen. Omdat we willen leren uit onze aanpak, organiseert de groep Orpea (internationaal) een mini-enquête bij de families. Voor België werd een online versie opgesteld die door elke residentie naar de families kan worden gemaild. De papieren versie blijft natuurlijk ook beschikbaar. Moedigen jullie de families aan hier massaal aan deel te nemen? Alleen zo krijgen we relevante resultaten. 

Merci royal

21-05-2020 | Koninklijke bedanking

Deze week ontvingen onze residenties een bijzondere brief: het Koningspaar wenst de teams van onze residenties te bedanken en wil iedereen ook een hart onder de riem steken. De brief is ook bedoeld voor onze residenten, voor wie die het gemis van hun familie zwaar weegt in deze tijden van afzondering. Zeker delen met de mensen voor wie dit een fijne opsteker kan zijn! Download hier de brief.

David Brulard regionaal directeur Vlaanderen

20-05-2020 | Nieuwe regionale directeur in Vlaanderen

Deze week verwelkomen we David Brulard als nieuwe regionale directeur in Vlaanderen. Hij neemt de perimeter van Patricia Vermeulen over. Zij kan zich nu volop wijden aan haar taken als nieuwe COO van Orpea Belgium. 

David is 38, woont in Nazareth (bij Gent), is gehuwd en heeft twee kinderen (Lotte, 4 jaar, en Jules, bijna 1 jaar). Hij heeft 15 jaar ervaring in operationeel leidinggevende functies in diverse sectoren, waarvan de laatste 6 jaar in de zorgsector. "Als geboren people manager met een warm hart voor de mensen ben ik verheugd om deel te mogen uitmaken van het fantastiche team van Orpea Belgium. Ik kijk er naar uit om samen met mijn team verder te bouwen aan de mooie toekomst van Orpea." 

Rimpels

19-05-2020 | Lachrimpels

Een mooi citaat van collega Bruno Van de Voorde, directeur in residentie Wivina. Het illustreert perfect hoe we bij Orpea naar onze bewoners kijken, en waarom we in deze uitdagende tijden zo ver gaan om hen te beschermen. 

Basisregels hygiëne

18-05-2020 | Basisregels hygiëne voorop!

Nu het gewone leven terug stilaan herneemt en er ook terug bezoek mogelijk is in onze residenties, is het heel belangrijk dat iedereen de basisregels volgt. Deze zijn al zo vaak herhaald, dat het misschien wat té evident begint te lijken. Maar we merken jammer genoeg dat de aandacht soms wat verslapt. Daarom graag jullie aandacht voor de fysieke afstand en het handen wassen (ook buiten de werkuren!). Tijdens de werkuren mogen geen juwelen worden gedragen. Jullie schitteren ook zonder diamanten!

Pralines

15-05-2020 | Een zoet cadeau

Straks ontvangen onze 78 Orpea-huizen een zeer speciale levering : een zoet cadeau van, in totaal, meer dan 300 kg! Hartelijk dank aan Neuhaus voor deze blijk van steun aan onze grote Orpea-familie! 

Statistics

14-05-2020 | Een nieuwe stand van zaken

We informeren jullie graag over de algemene situatie vandaag. Hier zijn de resultaten van de tests ook in verwerkt. Bij onze residenten tellen we 48 personen als 'verdacht'. 102 personen zijn Covid-19-positief. Sedert de uitbraak van het virus verloren we 143 bewoners zeker aan corona. 135 overlijdens hebben vermoedelijk ook een verband met corona (niet getest). 

 

Welcome back dear family

13-05-2020 | Bezoek online te boeken

Vanaf maandag 18 mei kunnen in de meeste residenties opnieuw bezoeken toegelaten worden. Hierbij moeten we allemaal heel strikte veiligheidsregels respecteren, ook u als bezoeker. 

Om onze medewerkers zoveel mogelijk te ontlasten van de administratie die dit alles met zich meebrengt, lanceert Orpea Belgium een handige boekingstool. Nu vrijdag zal deze operationeel zijn.  

 Masked nurse

12-05-2020 | Dag voor de Verpleegkundigen 

Iedereen in onze teams is belangrijk. Maar op deze Internationale Dag voor de Verpleegkundigen toch even speciale aandacht voor onze honderden Orpea-verpleegkundigen. Wist je dat bij Orpea Belgium vandaag precies 100 verpleegkundigen 10 jaar of langer in dienst zijn?

Moederdag

11-05-2020 | Supermoeders!

Zondag werden heel veel moeders in de bloempjes gezet. Dat verdienen ze elk jaar - wat zeg ik - elke dag. Maar de moeders die vandaag in de zorg aan de slag zijn, zijn echte supervrouwen. Jullie combineren op dit moment zoveel taken, nog meer dan anders. Een dikke proficiat namens Orpea, en oprechte dank voor alles. 

 

 

Ingrid Bertho VTM Nieuws

08-05-2020 | Weer wat dichter bij bezoek

Gisteren volop in de actualiteit: we staan weer een stap dichter bij het openen van onze woonzorgcentra voor bezoek. Ongetwijfeld komen hierover stilaan veel vragen van familie. De voorwaarden voor bezoek verschillen van regio tot regio. Ook bij Orpea willen we voorzichtig zijn. Halverwege volgende week zal elke residentie de juiste informatie kunnen bezorgen aan de families. 
Zie collega Ingrid Bertho van Ter Eyke (Edegem) in VTM-nieuws van 7 mei (vanaf 15:30). Om het nieuws te kunnen herbekijken, moet je je registreren op VTM GO.

Statistics

07-05-2020 | Een nieuwe stand van zaken

We informeren jullie graag over de algemene situatie vandaag. Hier zijn de resultaten van de tests ook in verwerkt. Bij onze residenten tellen we 68 personen als 'verdacht'. 34 personen zijn Covid-19-positief met symptomen. 97 personen zijn Covid-19-positief zonder symptomen. Sedert de uitbraak van het virus verloren we 138 bewoners zeker aan corona. 131 overlijdens hebben vermoedelijk ook een verband met corona (niet getest). 

Bij de medewerkers beschouwen we 27 personen als 'verdacht'. 31 personen zijn positief met symptomen, 36 zijn positief zonder symptomen.

Liliane conte des histoires

06-05-2020 | Het geluk in de kleine dingen

Er gebeuren dagelijks zoveel mooie 'kleine' dingen in onze residenties. In Le Sagittaire (Ukkel) lezen bewoners verhaaltjes voor aan kinderen uit de buurt. Een prachtig initiatief van het lokale team. Dank je ook aan bewoonster Liliane, die hier aan meewerkte. Ze heeft dit duidelijk nog gedaan! Bekijk het filmpje via https://www.facebook.com/OrpeaBelgique/. Volg zeker ook onze Nederlandstalige Facebookpagina.

Nasal swab test

05-05-2020 | Bijna iedereen getest

Eind deze week zullen we al onze bewoners en medewerkers getest zijn. Proficiat voor de vlotte organisatie en goede medewerking in alle residenties! Zoals jullie weten, is dit een belangrijke meting om ons verder te kunnen organiseren. Zeker in functie van het bezoek. We begrijpen dat bij hoopgevende resultaten, onze residenties dit meteen van de daken willen schreeuwen. Maar voor andere teams is de situatie nog moeilijk. We vragen dan ook expliciet om de communicatie tot de families en directe belanghebbenden te beperken. Het goede nieuws zal via jullie netwerk ook wel de ronde doen!

Koffie tijdens bezoek

04-05-2020 | Uitkijken naar bezoek

Iets om naar uit te kijken! Vanaf 18 mei zou er stilaan terug bezoek mogelijk zijn in onze woonzorgcentra, natuurlijk onder strikte voorwaarden. De praktische informatie hierover is vandaag naar al onze residenties verzonden. Belangrijke voorwaarden zijn dat het volledige personeelsteam en alle residenten getest zijn en dat de cohortes goed georganiseerd zijn. De bezoeken zullen op afspraak gebeuren en de bezoekers zullen zich ook aan strikte hygiënische regels moeten houden. Maar dit vooruitzicht zal heel wat mensen opnieuw wat hoop geven, wat zo belangrijk is in deze uitdagende tijden.

lily of the valley may 1

30-04-2020 | Fijne Dag van de arbeid iedereen!

« Meiklokje tingelingeling, kom mensen zing, zing, zing.
We mogen het weer beleven, alles barst van het leven.
Zonnetje straal, straal, straal, over zee, berg en daal.
Mensen dans, dans, dans. vlecht een madeliefjeskrans.
Koppeltjes zoen, zoen, zoen, in Mei moet je het doen.
We mogen het weer beleven, alles barst van het leven ».

Putting on gloves

29-04-2020 | Waarom is het belangrijk dat ook ik word getest? 

In samenwerking met de overheid worden momenteel alle medewerkers van woonzorgcentra getest.  Al 25% van onze teams passeerden de revue. 
Waarom is dat nu zo belangrijk? 

  • Als werkgever vinden we jouw gezondheid essentieel. Op basis van jouw persoonlijke testresultaat, kan je zelf extra alert zijn en indien nodig medische zorg vragen. Zo kunnen mogelijke complicaties voorkomen worden en kan je ook je eigen familie beschermen indien nodig.  
  • Ook voor je team is het belangrijk. Wie onbewust positief is, loopt een grotere kans om teamgenoten of bewoners ongewild te besmetten. Dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. De testuitslag helpt om het schaarse beschermingsmateriaal correct in te zetten, daar waar dit het meest nodig is. 
  • Woonzorgcentra moeten cohortzorg opstarten. Hiervoor is het belangrijk om te weten wie positief is en wie negatief. 

Heb je nog vragen over de afname van de test en de eventuele gevolgen van het resultaat, praat er dan zeker over met je je leidinggevende. Je privacy wordt maximaal gerespecteerd. We begrijpen dat het vooruitzicht angst kan inboezemen, zowel rond de afname (een onaangenaam maar kort moment volgens al geteste collega's) én rond het mogelijke resultaat. Er is in geen enkel geval een reden om je schuldig te voelen voor een eventuele positieve uitslag. Als werkgever willen we jou hier zo goed mogelijk bij ondersteunen. Dit zijn uitzonderlijke tijden, en we verleggen elke dag allemaal onze grenzen. Samen kunnen we dit! 

Coronatest

28-04-2020 | Stand van zaken testen

Zoals jullie weten, wordt er momenteel volop getest. Van 12 residenties hebben we al de bewonersresultaten. Vaak bevestigt de test wat we al weten: een gemiddelde besmettingsgraad bij bewoners van 13%. Enkele huizen zijn zwaarder getroffen, met een besmettingsgraad bij bewoners tot 38%. We willen deze teams een hart onder de riem steken! Een aantal residenties kroop door het oog van de naald, met 0% positieve bewoners.

Van 16 residenties hebben we momenteel de resultaten voor de medewerkers. Gemiddeld is 6,5% positief. In 11 residenties is het ratio lager en in één residentie is helaas 36% positief. We wensen al deze medewerkers en hun familie veel sterkte. Ook zonder symptomen kan een positieve test ongerustheid veroorzaken. Toch ook een fijne opsteker voor een aantal teams: in verschillende residenties bleken alle geteste medewerkers negatief. En dat is dus héél positief. Sterkte aan alle teams in deze testfase! 

cohortzorg

27-04-2020 | Cohortzorg

Jullie hebben al gehoord over het principe van ‘cohortzorg’. Misschien is het al geïmplementeerd in jullie residentie. Bij cohortzorg worden (mogelijk) COVID-19 positieve bewoners strikt gescheiden verzorgd van de COVID-19 negatieve bewoners. Dit helpt ons de infectie binnen onze muren onder controle te houden, de beschermingsmiddelen zorgvuldig in te zetten en ook de kamerisolatie af te bouwen.

Dankzij de testen weten we officieel welke bewoners positief zijn. Zo kunnen we de cohortzorg per huis correct organiseren. Dat betekent soms dat bewoners tijdelijk van kamer moeten verhuizen. Dat is vervelend en kan zeker weerstand met zich meebregen. Goede communicatie is heel belangrijk. Er is hiervoor een voorbeeldtekst beschikbaar. Maar persoonlijke communicatie via bijvoorbeeld telefoon is nog belangrijker. Veel sterkte met deze maatregelen. Jullie zijn goed bezig!

24-04-2020 | Safety first!

Het correct gebruik van het materiaal en het volgen van alle preventieve maatregelen helpt ons om onszelf en onze medewerkers te beschermen. Ook voor de volgende weken en misschien langer, blijft dit heel belangrijk!

Willy, een collega uit Terrasses des Hauts Prés, demonstreerde het ons in detail. De video werd nog wat verbeterd. Geen toegang tot Youtube? Bekijk deze video via Vimeo.

Statistics

23-04-2020 | Hoe is het vandaag bij Orpea Belgium?

Op 23 april zijn er 126 (2,6%) bewoners met griepachtige symptomen (niet getest) in onze residenties. Dit aantal daalt sterk omdat we stilaan meer kunnen testen. 216 (4,6%) bewoners zijn positief (met of zonder symptomen) en worden verzorgd en nauw opgevolgd in een residentie, in sommige gevallen na een ziekenhuisopname. Hiervoor zijn aparte verdiepingen ingericht in enkele specifiek geselecteerde residenties. 26 positief bevonden bewoners zijn in het ziekenhuis. Sedert het uitbreken van het virus in België, verloren we tot onze spijt 121 bewoners aan Corona, hetzij in het WZC hetzij in het ziekenhuis. 119 andere overlijdens kunnen ook gelinkt worden aan het virus.

De situatie verschilt er van residentie tot residentie. In 25 van de 65 residenties is gelukkig nog geen geval noch vermoeden van corona. Het is natuurlijk absoluut geen competitie. We wensen heel veel sterkte aan de residenties die zwaarder getroffen zijn. Er is geen reden om zich daar schuldig te voelen. Iedereen weet hoe onzichtbaar het virus is en hoe men zonder symptomen toch drager kan zijn. Iedereen heeft al het mogelijke gedaan en we blijven ervoor gaan. Goeie moed aan iedereen! Keep up the good work!

Koppel aan het raam

22-04-2020 | Families blijven informeren

Er wordt momenteel veel verwacht van woonzorgcentra. Ook communicatie is vandaag héél belangrijk. Jullie ontvangen heel veel informatie en moeten veel veranderingen implementeren. Door de bezoekersstop (en de emoties door het ontregelde leven van veel mensen) hebben families een grote nood aan informatie en zekerheden. Zij moeten blindelings vertrouwen op onze teams. Overloop regelmatig de lijst van families en ga na of zij voldoende geïnformeerd zijn, of ze niet met vragen of frustraties zitten. Neem eens spontaan contact om te horen of voor hen alles duidelijk is. Meer dan ooit zijn onze zorgteams en families partners in de zorg. Als jullie ondersteuning wensen van Marijke of Delphine van het communicatieteam, aarzel niet hen te contacteren! 
 

Michaël Wickaert

21-04-2020 | Welkom aan onze nieuwe directeur kwaliteit!

Midden in deze crisis verwelkomt Orpea Belgium haar nieuwe directeur kwaliteit, Michaël Wickaert. Na zijn studies verpleegkunde, wou hij zich al engageren in de woonzorgsector. Maar het lot heeft hem geleid doorheen een carrière in kwaliteitsbeheer in de ziekenhuissector.  "Vandaag, op veertig jaar, ben ik teruggekomen naar mijn oorspronkelijke passie. Het is een extreem veeleisende periode voor onze sector, maar ik zie zoveel energie en solidariteit bij Orpea Belgium, dat ik oprecht optimistisch ben. Het is precies dat, kwaliteit: allemaal samen, allemaal betrokken. We komen hier door!"

Koala hoog bezoek

20-04-2020 | Alternatieven voor ‘echt’ bezoek

Zoals jullie weten, kunnen we nog geen bezoek toelaten. Veel woonzorgcentra vinden creatieve oplossingen om het contact tussen families toch mogelijk te maken. Bekijk hier het VRT-verslag van het idee van WZC Koala in Deurne. We zijn bijzonder trots op alle grote en kleine initiatieven! Wees natuurlijk altijd waakzaam dat dit volgens de veiligheidsregels verloopt. Om jullie te helpen, is een document naar jullie directeur gezonden met instructies voor veilig bezoek, opgesteld door Orpea Internationaal. Let’s keep connected! 

17-04-2020 | Correct gebruik materiaal

Orpea helpt je bij het volgen van veiligheids- en preventiemaatregelen. Bekijk onze instructievideo. Geen toegang tot Youtube? Bekijk deze video via Vimeo.

Hands of children and elderly

16-04-2020 |Bezoeken aan woonzorgcentra

De eerste minister kondigde een versoepeling aan van bezoeken aan woonzorgcentra, onder bepaalde voorwaarden. Goed nieuws, dat onze senioren, die wekenlang geen fysiek contact hebben gehad met hun dierbaren, hoogstwaarschijnlijk blij zal verrassen. We wachten echter op duidelijke richtlijnen van de regio's voordat we deze bezoeken, die aan strenge controles zullen worden onderworpen, goedkeuren. Tot dan zijn bezoeken niet toegestaan. Zodra de situatie duidelijk wordt, brengen we jullie op de hoogte. Bedankt allemaal voor jullie volledige medewerking!

Psychological support

15-04-2020 | Zorg voor degenen die zorg geven 

Je bent het gewoon om voor anderen te zorgen. Denk eraan om ook voor jezelf zorg te dragen. Zie hier alvast een overzicht van de hulplijneneen praktische gids om de moeilijke vragen van kinderen te beantwoorden, een gids voor ouders en een hulpgids voor gezinnen.

Nasal swab test

14-04-2020 | Testkits voor woonzorgcentra

Zoals je weet, is het risico op uitbraken van Covid-19 in woongemeenschappen (zoals een woonzorgcentrum) groot. De overheid stelt ons 210.000 PCR-tests ter beschikking om alle bewoners en medewerkers te testen.
Hier vindt u de richtlijnen die vandaag door het RMT werden gevalideerd met betrekking tot de follow-up van de resultaten van de screening binnen uw residentie.

 

10-04-2020 | Happy Easter

Een speciale Paasboodschap voor alle Orpea-medewerkers! Geen toegang tot Youtube? Bekijk deze video via Vimeo.

Statistics

09-04-2020 | Hoe is het vandaag bij Orpea Belgium?

Op 9  april zijn er 215 bewoners met griepachtige symptomen (niet getest) in onze residenties. 66 bewoners zijn positief en worden verzorgd en nauw opgevolgd in een residentie, in sommige gevallen na een ziekenhuisopname. Hiervoor zijn aparte verdiepingen ingericht in enkele specifiek geselecteerde residenties. Het team beschikt over al het nodige beschermingsmateriaal om veilig zorg te kunnen dragen voor deze bewoners. 32 bewoners worden in het ziekenhuis verzorgd na positieve test. Sedert het uitbreken van het virus in België, verloren we tot onze spijt 62 bewoners aan Corona, hetzij in het WZC hetzij in het ziekenhuis. 

De situatie verschilt er van residentie tot residentie. In 28 van de 65 residenties is gelukkig nog geen geval noch vermoeden van corona.  

Pairi Daiza

08-04-2020 | Levering materiaal, zelfs hulp van Pairi Daiza!

Hopelijk hebben jullie al gemerkt dat we een absolute prioriteit maken van beschermingsmateriaal voor onze team. Onze aankoopdienst draait al weken op volle toeren. Het is bekend dat bepaalde producten internationaal moeilijk te krijgen zijn. We kunnen gelukkig rekenen op enkele fantastische vaste partners, die hun uiterste best doen om de leveringen te doen. We hebben ook absoluut een groot voordeel dat we tot een internationale groep behoren. Zo ontvingen we van het internationale niveau een groot aantal chirurgische maskers.

Soms kwam er ook al hulp uit onverwachte hoek, om bepaalde materialen goedkoop of tegen kostprijs te kunnen aankopen: 1700 beschermingspakken via het FAVV, 500 gelaatsbeschermers via de Stichting Michel Berger en 550 via de Roemeense Gemeenschap en 50.000 poncho’s als alternatief voor de beschermingsblouses via Pairi Daiza, dankzij de persoonlijke hulp van eigenaar Marc Coucke. Al dit materiaal proberen we samen zo zorgvuldig mogelijk te verdelen naar wie dit het meest dringend nodig heeft. 

beschermengel

07-04-2020 | Eerbetoon voor Wereldgezondheidsdag

Het is met emotie dat we onze eer willen betuigen aan onze collega's voor het gerealiseerde werk in deze extreem beladen periode. Plots staat ons dagelijks werk  centraal in het beheersen van deze wereldwijde crisis. Onze sterkte is dat we samen en solide deze ongezien periode trotseren. 

Op deze werelddag van de gezondheid zijn jullie, de beschermengels van onze ouderen, van cruciaal belang. Zoals al vaak gezegd, blijf voorzichtig en bescherm jullie zelf en blijf goed samenwerken. We dragen zorg voor elkaar. Samen sterk, we komen hier door! 

Nogmaals oprecht bedankt voor al jullie inspanningen. Jullie zijn beschermengels.

Jullie regionale directeurs Laurent Nadin, Aurélie Van Hoof, Nicolas Chabrowski, Bart Van Nyverseel et Patricia Vermeulen (COO)

Together we care mailing

07-04-2020 | Wereldgezondheidsdag: You've got mail

Vandaag is het wereldgezondheidsdag. Meer dan ooit is dat teamwork: we hebben iedereen nodig, elk van jullie speelt een onmisbare rol. Daarom ontvingen jullie (hopelijk) allemaal een brief in jullie brievenbus thuis. In naam van heel Orpea Belgium wil ik elke individuele medewerker persoonlijk bedanken, welke job je ook precies bij ons uitvoert. Samen zijn we sterk, samen dragen we zorg. Voor onze residenten, hun familie en voor onze collega’s, in deze moeilijke dagen. Zorg ook goed voor jezelf!

Corona test

06-04-2020 | Testkits voor woonzorgcentra

We krijgen veel vragen rond de coronatesten in woonzorgcentra. Tot op vandaag heeft de overheid ons daarvoor nog geen concrete informatie of instructies gegeven. Het Risk Management Team onderzoekt welke doelgroepen binnen Orpea Belgium prioriteit moeten krijgen. Voor heel België zijn er immers slechts 20.000 testkits voor woonzorgcentra.  Zodra hier duidelijkheid over is, brengen we jullie op de hoogte. 

online shopping

06-04-2020 | Benefits @ work

Wist je dat je als Orpea-medewerker via Benefits at Work recht hebt op exclusieve personeelskortingen van onder meer Schoenen Torfs, Philips, Adidas, Foodbag, Zalando, Bol.com, Lenovo, Samsung, Logitech, .. Ook online!  Check https://orpea.benefitsatwork.be. Nog niet actief op het voordelenplatform? Je kunt in enkele muisklikken gratis aanmelden. Inloggen kan met een persoonlijk e-mailadres en de registratiecode: Weareorpea

Together we care

03-04-2020 | Je staat er niet alleen voor!

Deze crisis lijkt ons leven helemaal te beheersen. Het is normaal dat je stress of onzekerheid ervaart, dat je bang, gefrustreerd, boos of verdrietig bent. We vinden het belangrijk dat je een luisterend oor vindt en ondersteund wordt. Blijf vooral praten met je collega’s, je teamleaders, je directie, … Bekijk eens deze video over hoe omgaan met stress en angst (van partner Mensura). Hier vind je een overzicht van de hulplijnen waar je terecht kunt. Vanuit Orpea is nog extra psychologische crisisondersteuning mogelijk voor jouw residentie. In overleg met jullie directies kan begeleiding aangevraagd worden bij onze Health & Safety dienst. Je staat er niet alleen voor!

Statistics

02-04-2020 | Hoe is het vandaag bij Orpea Belgium?

In de afgelopen maand huisvestigde Orpea Belgium gemiddeld 5.020 senioren op 65 verschillende locaties (WZC, AW en gemengde residenties). 

Op 2  april zijn er 156 bewoners met griepachtige symptomen (niet getest) in onze residenties. 20 bewoners zijn positief en worden verzorgd en nauw opgevolgd in een residentie, in sommige gevallen na een ziekenhuisopname. Hiervoor zijn aparte verdiepingen ingericht in enkele specifiek geselecteerde residenties. Het team beschikt over al het nodige beschermingsmateriaal om veilig zorg te kunnen dragen voor deze bewoners. 30 bewoners worden in het ziekenhuis verzorgd na positieve test. Sedert het uitbreken van het virus in België, verloren we tot onze spijt 21 bewoners aan Corona, hetzij in het WZC hetzij in het ziekenhuis. 

De situatie verschilt er van residentie tot residentie: 

Op 35 van de 65 locaties is geen geval noch vermoeden van corona.  In 18 residenties zijn enkele (minder dan vijf) bewoners met griepachtige symptomen, zonder dat deze getest zijn, zonder hospitalisaties.  In 12 residenties zijn meer dan 5 bewoners met griepachtige symptomen en/of hospitalisaties van bewoners met corona. In 7 residenties worden bewoners verzorgd voor bevestigde Corona, dit in de nodige veilige omstandigheden.

bordspel

01-04-2020 Alert voor gemoedstoestand bewoners

De beschermende maatregelen en het gemis aan familiaal contact wegen op veel bewoners. Jullie betrokkenheid en creativiteit om bewoners daarin bij te staan, is hartverwarmend. Raadpleeg gerust ook de lijst van animatie-activiteiten die gisteren is bezorgd door het Risk Management Team. Blijf zeker alert voor het mentale welzijn van elke bewoner en signaleer als je je extra zorgen maakt over een bewoner! We zoeken in overleg met familie en de huisarts naar oplossingen.

Louis Lamberts

01-04-2020 | Louis Lamberts, CFO en coordinator Risk Management Team

"Beste allen, we worden allemaal samen geconfronteerd met een gezondheidscrisis zonder voorgaande. Het voelt alsof we elke dag naar het front gestuurd worden om onze senioren te beschermen en te ondersteunen in deze strijd. Het zijn moeilijke en emotionele tijden. Jullie betrokkenheid, bekwaamheid, jullie samenwerking en diversiteit maken jullie teams sterk, betrouwbaar en effectief! Blijf op deze koers. Ik ben fier op jullie."

31-03-2020 | Grand Chemin danst!

In de hoofdzetel kijken we bijna dagelijks op van de kracht en de creativiteit van de teams in onze residenties. Die kan jij ook volgen via onze regionale Facebookpagina’s. Dit filmpje willen we toch ook rechtstreeks met jullie delen. Het team van Grand Chemin, dat vol ongeduld wacht om te kunnen verhuizen naar het mooie Belle Alliance, houdt de moed erin. En hoe!! Geen toegang tot Youtube? Klik hier voor de video op Vimeo.

Equipe en forme Grand Chemin

30-03-2020 | Goeie moed voor de nieuwe week

Hopelijk heeft het weekend jullie deugdgedaan. We verwachten weer een cruciale week, zeker voor onze sector. Maar we staan samen klaar om de uitdagingen aan te gaan. Een van de issues wordt het opnemen van nieuwe residenten, al dan niet uit het ziekenhuis. Voor elk gewest (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) zijn er nu andere regels. De hele ouderenzorgsector dringt alvast aan voor meer tests. In elk geval zijn onze teams uitgerust om, waar nodig, op een veilige manier zorg te geven aan bewoners met een vermoeden van Covid. De gezondheid van onze teams is onze absolute prioriteit en er is geen tekort aan materiaal.  Allemaal goeie moed voor deze week! 

Chirurgische maskers

27-03-2020 | Stock materiaal is onder controle

Een positieve afsluiter voor deze week: Orpea Belgium beschikt vandaag nog steeds over genoeg beschermingsmateriaal. Elke residentie krijgt regelmatig een levering, berekend op basis van hun noden. Het is heel belangrijk om dit materiaal spaarzaam en correct te gebruiken. Aarzel niet om uitleg te vragen als je twijfelt over hoe je bijvoorbeeld een masker moet aan- en uitdoen. Een verkeerd gebruik kan soms meer kwaad dan helemaal geen masker. Onze aankoopdienst werkt 7/7 om ook op langere termijn stock te garanderen. Het beschermen van onze teams is een absolute prioriteit! 
 

Patricia Vermeulen, COO Orpea Belgium

27-03-2020 | Woordje door COO Patricia Vermeulen

Ik moet eerlijk toegeven: de eerste weken als COO van Orpea Belgium had ik me heel anders voorgesteld. We staan met onze organisatie midden in een historische gezondheidscrisis. Orpea Belgium is echter een hechte familie van mensen en teams die zichzelf vandaag nog meer overstijgen dan ze anders al doen. We zijn er voor elkaar en communiceren helder en discreet. Blijf daarom zeker niet zitten met vragen of bezorgdheden. Er is altijd wel iemand die luistert of wilt helpen!

26-03-2020 | Coach Dominique Monami!

Tijdens het seminarie in september 2019 gaf ex-toptennisster Dominique Monami een motivationele speech aan al onze teamleaders. Ze wil jullie vandaag allemaal opnieuw een hart onder de riem steken, en heeft ook enkele concrete tips voor deze moeilijke periode. Merci Dominique! Geen toegang tot Youtube? Bekijk deze video via Vimeo.

Statistics

26-03-2020 | Hoe is het in onze residenties?

Zoals jullie weten, wordt er in woonzorgcentra niet meer getest, dus echt betrouwbare cijfers zijn er niet. Vandaag tellen we 17 bewoners (van de ongeveer 5.500 in totaal) die in het ziekenhuis zijn voor een behandeling. In onze residenties volgen we 77 gevallen met griep-achtige symptomen nauw op. Deze mensen worden in versterkte quarantaine gehouden. In een aantal huizen is hiervoor een aparte verdieping vrijgemaakt. Daar worden ze uiteraard zo goed mogelijk verzorgd. 

Pancakes and blueberries

25-03-2020 | Levering etenswaren door familie

We kregen al wat vragen over het feit dat familie geen bederfbare etenswaren meer mogen brengen. Volgens wetenschappers kan het virus tot 3 dagen blijven leven op voorwerpen, afhankelijk van het materiaal. Daarom moeten leveringen in tijdelijke quarantaine. Dit kan niet in de frigo van de residentie, waar al andere etenswaren liggen. Ook voor post, bloemen en andere leveringen is een quarantainefase nodig.  
 

23-03-2020 | Extra levering mondmaskers

Op 23 maart ontvingen alle woonzorgcentra een extra levering chirurgische mondmaskers. Hierdoor en dankzij het strenge stockbeheer in onze groep, zijn al onze woonzorgcentra voor een aantal weken voldoende bevoorraad. We moeten natuurlijk wel waakzaam blijven en zuinig omspringen met al het beschermingsmateriaal. Het Risk Management Team houdt onze voorraad nauw in de gaten!

tablets

20-03-2020 | Goed nieuws! 

Met enkele dagen vertragen werden vandaag alle bestelde tablets geleverd. Het IT-team werkt dit weekend voort om ze allemaal geprogrammeerd te krijgen. Begin volgende week zijn ze bij de residenties. Hiermee kan de communicatie tussen de bewoners en hun familie hopelijk zo vlot mogelijk verlopen. Let's Keep Connected! 

19-03-2020 | Applaus!

Een dankbaar applaus van de medewerkers van het hoofdkantoor aan alle teams op het terrein. Jullie doen het fantastisch! 

16-02-2020 | Videoboodschap voor medewerkers

Op 16 maart sprak ik een eerste videoboodschap in voor onze teams. Werkt Youtube niet op jouw pc? Klik dan hier voor de versie in Vimeo.

Risk Management

28-02-2020 | Risk Management Team van start

Al sinds de krokusvakantie is Orpea Belgium in verhoogde staat van paraatheid. Op 28 februari (datum foto) kwam het risk management team voor het eerst samen, gecoördineerd door Louis Lamberts (CSO), Julie Delrue en Christel Provost (Quality Care managers). Zij werken nu al weken non-stop voor het beheersen van het Corona-virus binnen onze groep. Elke middag, 7 dagen op 7, houden we een risk management meeting (sedert 18 maart via conference call) over de situatie, de instructies van de overheden, onze eigen procedures en het beheer van de voorraden. Na de meeting krijgt elke residentie een update. De regiodirecteurs ondersteunen onze directies bij het toepassen van al deze richtlijnen. 

Peopleforpeople